Γιατί το ρολόι σας σταματά να λειτουργεί;

Όταν το ρολόι σας, επιβραδύνεται ή σταματά να λειτουργεί, μπορεί να σας τρομάξει αν αυτό σας συμβεί για πρώτη φορά. Ειδικά αν ξοδέψατε πολλά χρήματα για να το αγοράσετε. Πριν καταλήξετε σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το γιατί το ρολόι σας σταμάτησε να λειτουργεί, είναι σημαντικό να διαβάσετε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοσή του.

Μερικές φορές το ρολόι έχει πρόβλημα λόγω ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα λιπαντικά έχουν γίνει ξηρά ή ορισμένα εξαρτήματα έχουν φθαρεί από τα χρόνια χρήσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που το ρολόι σταματάει να λειτουργεί και θα σας δώσουμε μία γενική εικόνα αυτών των λόγων καθώς και το πως θα μπορούσε να το διορθώσει ο ωρολογοποιός.

Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο τα ρολόγια quartz σταματούν να λειτουργούν είναι η μπαταρία. Οι μπαταρίες έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 2 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ζωή της μπαταρίας. Εάν το ρολόι είναι ψηφιακό ή όχι, πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την λειτουργία του χρονογράφου, εάν το ρολόι εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες.

Εάν το quartz ρολόι σταματήσει να λειτουργεί ο ωρολογοποιός θα ελέγξει πρώτα την μπαταρία και εάν διαπιστώσει πως είναι νεκρή τότε κάνει άμεση αντικατάσταση. Αν και ο συνηθέστερος λόγος που ένα quartz ρολόι σταματά να λειτουργεί είναι η μπαταρία, θα προτείναμε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και να μην επιχειρήσετε να την αντικαταστήσετε μόνοι σας. Και αυτό, διότι ο λόγος που σταμάτησε το ρολόι σας μπορεί να μην είναι η μπαταρία και η αφαίρεση της μπαταρία από εσάς μπορεί να βλάψει άλλες λειτουργίες του ρολογιού.

ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΝΕΡΟ

Ακόμα και μία σταγόνα νερού μέσα στο ρολόι σας θα επηρεάσει την λειτουργία του. Τα μικροσκοπικά μέρη του ρολογιού όταν έρχονται σε επαφή με το υγρό στοιχείο σκουριάζουν και σταματούν να λειτουργούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η οξείδωση που δημιουργείται στα εξαρτήματα πολλές φορές δεν επιτρέπουν την επισκευή τους, παρά μόνο την αντικατάστασή τους. Αυτό οφείλεται από τη κακή συντήρηση του ρολογιού, τον μη έλεγχο στεγανοποίησης του και την μη αντικατάσταση των φλαντζών. Είναι σημαντικό εάν διαπιστώσετε ότι το ρολόι σας έχει υγρασία, να απευθυνθείτε άμεσα στον εξειδικευμένο τεχνικό μας.

ΦΥΣΙΚΗ ΖΗΜΙΑ

Όταν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας καθημερινά και για σχεδόν τα πάντα, κάποια στιγμή μπορεί να προκληθεί ζημιά στο ρολόι σας, από απροσεξία ή ατύχημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ζημιά είναι επιφανειακή και αφορά γρατζουνιές στο τζάμι ή στο μπρασελέ. Όμως αν το ρολόι χτυπηθεί δυνατά ή πέσει στο έδαφος τότε η ζημιά που μπορεί να προκληθεί είναι μεγαλύτερη. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου περιστατικού μπορεί να είναι η θραύση κρυστάλλου του ρολογιού ή ακόμα και το σπάσιμο των εσωτερικών τροχών ή γραναζιών.