Τι σημαίνει “αδιάβροχο” ρολόι;

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις Water Resistant και Water Proof στο ρολόι σας; Ποια είναι η διαφορά;

Η αλήθεια είναι ότι κανένα ρολόι δεν είναι αδιάβροχο. Υπάρχει πάντα ένα όριο για το πόση πίεση νερού μπορεί να αντέξει ένα ρολόι. Ο όρος “αδιάβροχο” υποδηλώνει ότι σε ένα ρολόι δεν μπορεί να εισχωρήσει νερό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι καμία υγρασία δεν θα διαπεράσει τη κάσα και να μπει στην μηχανή. Ωστόσο, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να εισέλθει. Ως εκ τούτου, στη βιομηχανία ρολογιών, αναφέρουμε την ικανότητα του ρολογιού να αντέχει την πίεση και την αντίσταση του στο νερό

Τι σημαίνει αν το πίσω μέρος του ρολογιού μου έχει την ένδειξη “Water Resistant“;

Ένα ρολόι με την ένδειξη “Water Resistant” σημαίνει ότι είναι προστατευμένο από την υγρασία. Μπορεί να αντέξει λίγες πιτσιλιές από το πλύσιμο των χεριών σας ή τις σταγόνες της βροχής. Ωστόσο, η αντίσταση στο νερό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κολυμπήσετε ή να κάνετε ντους με το ρολόι σας.

Το νερό είναι ο μεγαλύτερος εχθρός ενός ρολογιού. Εάν προγραμματίσετε να κολυμπήσετε θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε το ρολόι σας για τα επίπεδα αντίστασης του, στο νερό. Το μόνο που υπάρχει ανάμεσα στο ρολόι σας και το νερό είναι ένας μικροσκοπικός δακτύλιος ή αλλιώς φλάντζα οπού συνήθως κατασκευάζεται από καουτσούκ. Οι φλάντζες σφραγίζουν το καπάκι του ρολογιού, το λαιμό της κάσας, την κορώνα( κουρδιστήρι), καθώς και το κρύσταλλο. Με την πάροδο του χρόνου, στεγνώνουν και χάνουν την ελαστικότητα και την ικανότητα να σχηματίζουν μια σωστή στεγανοποίηση. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται η στεγανότητα του ρολογιού σε τακτά χρονικά διαστήματα

Τι είναι μια ατμόσφαιρα ή ένα μπαρ;

Αυτές είναι οι μετρήσεις που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ρολογιών για να δηλώσουν την ποσότητα πίεσης που μπορεί να αντέξει ένα ρολόι και όχι το βάθος στο οποίο μπορεί να φορεθεί το ρολόι. Το bar σημαίνει ατμόσφαιρα. Η μία ατμόσφαιρα ισούται με περίπου 10 μέτρα. Ένα bar είναι απλώς ένας άλλος τρόπος για να δηλώσετε ατμόσφαιρες.

Ποια είναι η βασική διαφορά των καταδυτικών ρολογιών;

Τα καταδυτικά ρολόγια είναι κατασκευασμένα ειδικά για βαριά χρήση στο νερό και μπορούν να αντέξουν βάθη τουλάχιστον 200 μέτρων. Έχουν βιδωτή κορώνα, βιδωτό καπάκι, αρκετά ανθεκτική φλάντζα κρυστάλλου που συγκρατείτε μαζί με το κρύσταλλο με μεταλλική στεφάνη πάνω στη κάσα (θήκη). Αν σκοπεύετε να κολυμπήσετε, να βουτήξετε, να κάνετε σέρφινγκ ή να κάνετε κατάδυση ενώ φοράτε το ρολόι σας, ένα ρολόι κατάδυσης είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εξετάσετε.

Πόσο συχνά πρέπει να δοκιμάζω το ρολόι μου;

Προτείνουμε μία φορά τον χρόνο, προτού ξεκινήσετε τις θαλάσσιες δραστηριότητες Τι πρέπει να κάνω αν διαπιστώσω ότι έχει εισέλθει υγρασία στο ρολόι μου;Μια σταγόνα νερού μέσα στο ρολόι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Η αγνόηση ή η αμέλεια ενός τέτοιου περιστατικού, μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη βλάβη στο ρολόι σας. Προτείνουμε την άμεση ολοκληρωμένη επισκευή του.

Μπορώ να κάνω ντους με το ρολόι μου;

Συνιστάται να κάνετε ντους με το ρολόι σας, εφόσον αυτό προβλέπεται από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ωστόσο, είναι λάθος να εκθέσετε το ρολόι σας σε υψηλές θερμοκρασίες όπως να κάνετε ντους με πολύ ζεστό νερό ή σάουνα. Όταν το ρολόι βρίσκεται σε υψηλές θερμοκρασίες οι φλάντζες που υπάρχουν στο εσωτερικό του συστέλλονται και έχει ως αποτέλεσμα να εισχώρηση του νερού.

Μπορώ να κολυμπήσω με τον χρονογράφο μου;

Βεβαίως και μπορείτε να κολυμπήσετε με τον χρονογράφο σας, αρκεί οι προδιαγραφές του κατασκευαστή να δίνουν στο ρολόι σας αυτή την ιδιότητα και να είστε βέβαιοι ότι η κορώνα και τα button είναι στην θέση τους η βιδωμένα.

Είναι το δερμάτινο λουρί μου πραγματικά αδιάβροχο;

 

Οι δερμάτινοι ιμάντες δεν πρέπει ποτέ να βρέχονται. Η υψηλή έκθεση σε υγρασία και ειδικά σε αλμυρό νερό, σε άμεσο έντονο φως, καλλυντικά θα προκαλέσει πρόωρη φθορά του δέρματος καθώς και λεκέ ή αποχρωματισμό του ιμάντα. Εάν ο δερμάτινος ιμάντας, έρθει σε επαφή με κάποιο από αυτά τα στοιχεία, στεγνώστε αμέσως τον ιμάντα με ένα μαλακό απορροφητικό πανί για να μειώσετε τυχόν περαιτέρω βλάβες. Υπάρχουν όμως δερμάτινα λουράκια από καρχαρία και σαλάχι που είναι πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να αντέχουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου

H Watcheck είναι εξοπλισμένη με το ειδικό μηχάνημα στεγανοποίησης και ο ωρολογοποιός μας είναι διαθέσιμος για να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις σας.