Η συμβουλή του ειδικού….

Ο μαγνητισμός υπήρξε ο πρώτος εχθρός των ρολογιών. Στην εποχή που το ρολόι ήταν αναπόσπαστο εργαλείο για κάποια επαγγέλματα όπως οι πιλότοι , οι οδηγοί αγώνων αλλά και για τους καθημερινούς ανθρώπους, ένα ρολόι με μαγνητισμό έκανε μεγάλη ζημιά. Σήμερα οι μαγνήτες βρίσκονται παντού. Μαγνητικά πεδία μπορούν να βρεθούν σε πράγματα τόσο απλά όπως ένα σύνολο ηχείων, τηλέφωνα, στεγνωτήρες μαλλιών, ψηφιακά ξυπνητήρια, τηλεοράσεις κ.α.

Εάν το ρολόι σας δεν έχει πέσει ή δεν έχει υποστεί κάποιο σοκ από χτύπημα, και ξαφνικά τρέχει πολύ γρήγορα ή πολύ αργά είναι ένα σημάδι μαγνητισμού. Όπως και τα περισσότερα μεταλλικά υλικά, ένα ρολόι μπορεί να μαγνητιστεί όταν έρθει σε επαφή με ορισμένα επίπεδα μαγνητικού πεδίου. Για πολλούς από εμάς η περιορισμένη επαφή που έχουμε με τέτοια μαγνητικά πεδία προκαλεί ελάχιστη ή μη σημαντική επίδραση στις λειτουργίες του ρολογιού μας. Ωστόσο, στη χειρότερη περίπτωση αν συναντήσετε ισχυρά μαγνητικά πεδία, μπορεί να προκαλέσουν απόλυτο χάος στην ικανότητα του ρολογιού να διατηρεί το χρόνο. Το μαγνητικό πεδίο που εισέρχεται στο ρολόι μπορεί να προκαλέσει την συγκόλληση της σπείρας του balancier, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το σπείρωμα και έτσι να επιταχύνεται το ρολόι. Η αλλαγή αυτή προκαλεί μία νέα ρύθμιση, αφού το ρολόι θα μπορούσε να είναι μπροστά σε λεπτά σε μία μόνο ημέρα.

Η πιο συχνή αιτία οποιουδήποτε μηχανικού σταματήματος ρολογιού είναι το balancier που παύει να λειτουργεί, το οποίο στην περίπτωση του μαγνητισμού συμβαίνει όταν το μαγνητικό πεδίο προκαλεί την εμπλοκή των μεμονωμένων σπειρών του σπειρώματος.

Εάν λοιπόν διαπιστώσετε ότι το ρολόι σας συμπεριφέρεται αλλόκοτα, τοποθετήστε δίπλα του μία πυξίδα. Εάν δείτε πως η βελόνα της πυξίδας στρέφεται προς στο ρολόι , τότε το ρολόι σας είναι μαγνητισμένο.

Εάν το ρολόι σας είναι μαγνητισμένο θα πρέπει να απομαγνητιστεί για να λειτουργήσει πάλι σωστά. Όταν το ρολόι σας τρέχει ασταμάτητα λόγω του μαγνητισμού, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο απομαγνητιστής είναι η συσκευή που αφαιρεί το μαγνητικό πεδίο.

Ο μαγνητισμός στα ρολόγια δεν είναι καινούργιος. Οι εταιρίες ψάχνουν νέες λύσεις και δυνατότητες σε τακτική βάση για την καταπολέμησή του. Είναι σίγουρα ενοχλητικός αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στο ρολόι σας.