Ενθουσιαζόμαστε από τη πληθώρα ρολογιών, brands και των μοντέλων τους, αλλά είναι σημαντικό να κατανοούμε και τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ τους, όπως εξηγούμε παρακάτω..
Ίσως να έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά μεταξύ του αυτόματου και χαλαζία ρολογιού (quartz) και ποιο από τα δύο θα πρέπει να επιλέξετε; Υπάρχουν πολλές διαφορές, αλλά όπως θα διαπιστώσετε, αυτό που θα πρέπει να επιλέξετε εξαρτάται από αυτό που ψάχνετε.
ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙΑ (QUARTZ).
Μια κίνηση ρολογιών χαλαζία είναι μια ηλεκτρονική κίνηση. Όπως υποδηλώνει το όνομα, λειτουργεί με τη χρήση του δονητικού ορυκτού που ονομάζεται χαλαζίας. Δεδομένου ότι κάθε ρολόι απαιτεί κάτι σταθερό για τη μέτρηση έναντι του χρόνου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν τρέχει ρεύμα μέσω κρυστάλλου χαλαζία, ταλαντεύεται με σταθερή συχνότητα. Αυτός είναι ο λόγος που τα ρολόγια χαλαζία είναι γνωστά για την εκπληκτική ακρίβεια τους.
Τα περισσότερα ρολόγια quartz τροφοδοτούνται με μπαταρία. Οι τυπικές μπαταρίες διαρκούν για δύο χρόνια maximum, μετά θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε. Εκτός από την αντικατάσταση της μπαταρίας τα ρολόγια χαλαζία χρειάζονται συντήρηση. Σημειώστε ότι τα ρολόγια χαλαζία με πρόσθετες λειτουργίες όπως οι πυξίδες, τα χρονόμετρα ή ο ηλεκτρικός φωτισμός μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής μπαταρίας, επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά καταναλώνουν την μπαταρία ταχύτερα.
Τα ρολόγια χαλαζία είναι λιγότερο δαπανηρά και ανθεκτικά επειδή δεν έχουν πολλά κινούμενα μέρη και μπορούν εύκολα να παραχθούν μαζικά.
ΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ.
Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί μια αυτόματη κίνηση, πρέπει να επιστρέψουμε εγκαίρως στο παλαιότερο κατασκεύασμα ρολογιών, το μηχανικό ρολόι. Κατασκευασμένο τον 17ο αιώνα, αυτό το ρολόι δεν είχε μπαταρίες και ήταν πλήρως μηχανικό.
Ένα μηχανικό ρολόι τροφοδοτείται από ένα mainspring (ελατήριο). Αυτό γίνεται βασικά με το χέρι, κουρδίζοντας το ρολόι από την κορώνα και συσπείρώνεται το ελατήριο και αυτό με τη σειρά του απελευθερώνει ενέργεια σε μια αλυσίδα από γρανάζια. Το μειονέκτημα αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ότι το ελατήριο πρέπει να τυλίγεται περιοδικά, διαφορετικά το ρολόι μπορεί να σταματήσει. Λόγω της μηχανικής φθοράς που προκαλείται από μια εκτεταμένη περίοδο περιέλιξης, αυτός ο τύπος ρολογιού χρειάζεται συνεχή συντήρηση από έναν εξειδικευμένο ωρολογοποιό.
ΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ.
Το αυτόματο ρολόι είναι η αναβαθμισμένη έκδοση μιας μηχανικής κίνησης ρολογιών. Αντί να έχεις ανθρώπους με το χέρι να κουρδίζουν ένα ρολόι και πιθανώς να το βλάψουν, οι κατασκευαστές ήρθαν με έναν νέο τύπο ρολογιού που το κάνει αυτόματα.
Τα αυτόματα ρολόγια χειρός λειτουργούν με μια απλή βασική αρχή. Στην κίνηση κάθε αυτόματου ρολογιού βρίσκεται ο ρότορας, ο οποίος είναι ένα ημικυκλικό ταλαντευόμενο βάρος που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Με τις κινήσεις του βραχίονα το ρολόι εισάγεται συνεχώς σε μια νέα θέση. Λόγω της βαρύτητας, ο δρομέας πέφτει πάντα στη χαμηλότερη θέση. Αυτή η κίνηση παράγει μια ροπή που μεταδίδεται στην κίνηση μέσω του μηχανισμού περιέλιξης. Η κίνηση του βραχίονα, που είναι ισοδύναμη με την κινητική ενέργεια, μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια από τον ρότορα. Μέσα στην κίνηση, ο ρότορας συνδέεται με το ελατήριο το οποίο χρησιμεύει ως αποθήκευση ενέργειας για την κίνηση. Το ελατήριο μεταδίδει την αποθηκευμένη ενέργεια στην κίνηση μέσω μέσω ενός συστήματος τροχών. Με κάθε κίνηση, ο ρότορας σφίγγει το ελατήριο και μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε δυνητική ενέργεια. Στη συνέχεια, η ενέργεια από την κίνηση του βραχίονα αποθηκεύεται στο ελατήριο έλξης της κίνησης. Σε αντίθεση με μια χειροκίνητη κίνηση(κούρδισμα), το ελατήριο τυλίγεται συνεχώς με κάθε κίνηση του ρολογιού. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να φοράτε και να μετακινείτε το ρολόι σας τακτικά. Μετά από 30 έως 60 ώρες, το αποθεματικό ισχύος ενός αυτόματου ρολογιού που δεν φοριέται παύει να υπάρχει.