Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε εάν το ρολόι σας είναι Water Resistant ή Water Proof προτού το βάλετε στο νερό.

Ο όρος Water Resistant χρησιμοποιείται για να μας δείξει ότι το ρολόι έχει μια σχετική ανοχή στο νερό. Συνήθως σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει κάποια υγρασία ή νερό, όπως η βροχή ή το πλύσιμο των πιάτων ή πλύσιμο των χεριών. Ωστόσο τα ρολόγια Water Resistant δεν είναι κατασκευασμένα για να βυθιστούν εντελώς στο νερό.

Για τα ρολόγια υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντοχής στο νερό. Αυτά καθορίζονται έπειτα από μια σειρά δοκιμών κατά τη στιγμή της κατασκευής τους. Όμως τα επίπεδα αντοχής δεν λαμβάνουν υπόψη τους άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην ύπαρξη νερού στο ρολόι.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Τις υψηλές θερμοκρασίες όπως σε μπανιέρα ή υδρομασάζ ή σάουνα. Σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες οι φλάντζες του ρολογιού διαστέλλονται και έχει ως αποτέλεσμα την εισχώρηση νερού στο εσωτερικό του.

  • Αιφνίδιες αλλαγές θερμοκρασίας. Πηγαίνοντας από το ένα άκρο στο άλλο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Η ηλικία του ρολογιού. Με την πάροδο του χρόνου, οι φλάντζες που βρίσκονται στο ρολόι ξεραίνονται και χάνουν την προστασία που δίνουν από το νερό. Όπως επίσης και κάποιες διαβρώσεις που τυχόν δημιουργηθούν στην κάσα του ρολογιού ενδέχεται να αποδυναμώσουν και τελικά να αποτύχουν να κρατήσουν την στεγανότητα του ρολογιού.

Ως επί των πλείστων, τα ρολόγια Water Resistant θα πρέπει να κρατούνται όσο το δυνατό περισσότερο μακριά από το νερό. Μερικοί άνθρωποι έχουν λανθασμένη εντύπωση ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα κάνοντας ντους με το Water Resistant ρολόι τους.

Για πολλά χρόνια τα Water Resistant ρολόγια αναφέρονταν ως αδιάβροχα. Αυτό άλλαξε την δεκαετία του 1960 όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου άρχισε να ερευνά τους κατασκευαστές ρολογιών για ψευδείς δηλώσεις. Τώρα, τα ρολόγια πρέπει να αποδειχθούν 100% αδιάβροχα για να μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο και να πουληθούν ως τέτοια δηλαδή ρολόγια με την ένδειξη Water Proof.

Τα Water Proof ρολόγια είναι κατασκευασμένα να αντέχουν στο νερό σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα ρολόγια με την ένδειξη Water Resistant. Τα Water Proof ρολόγια μπορεί να είναι εντελώς βυθισμένα στο νερό και μάλιστα και κάποια από αυτά μπορούν να αντέξουν σε πολύ υψηλό επίπεδο πίεσης. Αυτοί οι τύποι ρολογιών είναι δημοφιλείς στους δύτες αλλά και στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και ονομάζονται καταδυτικά ρολόγια.

Για να ελέγξουμε την αντοχή του ρολογιού μας στο νερό, ζητάμε από τεχνικό ωρολογοποιό, έλεγχο στεγανότητας που γίνεται σε ειδικό μηχάνημα. Στον έλεγχο στεγανότητας δεν αλλάζονται οι φλάντζες του ρολογιού και αυτό είναι η διαφορά από την στεγανοποίηση. Επομένως:

  • Έλεγχος Στεγανότητας, είναι ο έλεγχος αντοχής στο νερό που γίνεται στο ρολόι, σε ειδικό μηχάνημα πίεσης και αποσυμπίεσης. Στον έλεγχο στεγανότητας δεν αλλάζονται οι φλάντζες.

  • Στεγανοποίηση είναι η εργασία κατά την οποία αλλάζονται όλες οι φλάντζες του ρολογιού και στη συνέχεια γίνεται έλεγχος στεγανότητας σε ειδικό μηχάνημα πίεσης και αποσυμπίεσης.