Η αλλαγή της ημερομηνίας στο ρολόι σας σε λάθος χρόνο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μηχανισμό.

Για να μπορέσει το ρολόι να αλλάξει την ημερομηνία χρειάζεται περισσότερη δύναμη, από αυτή που χρησιμοποιείται για να φορτίσει. Αυτό ισχύει για μηχανικά ρολόγια (αυτόματα και κουρδιστά) .

Η κίνηση του ρολογιού πρέπει να συσσωρεύει με κάποιο τρόπο την ισχύ για να προχωρήσει ο τροχός ημερομηνίας. Για να γίνει αυτό, ενεργοποιείται ένας ειδικός μηχανισμός κατά τις ώρες πριν και μετά τα μεσάνυχτα.

Ανάλογα με τον τύπο κίνησης που έχει το ρολόι σας, ο μηχανισμός αλλαγής ημερομηνίας θα είναι διαφορετικός:

  • Στιγμιαία αλλαγή ημερομηνίας: Η ισχύς συλλέγεται αργά σε ένα έκκεντρο. Όταν το ρολόι σας προσεγγίζει τα μεσάνυχτα (μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα), η ισχύς στο έκκεντρο απελευθερώνεται ξαφνικά. Αυτό, με τη σειρά του, θα ωθήσει τον δείκτη ημερομηνίας μπροστά μία ημέρα τόσο γρήγορα ώστε να μην μπορείτε να το δείτε να κινείται με γυμνό μάτι.

  • Τυπική αλλαγή ημερομηνίας: ένα μικρό δόντι σε έναν τροχό κινεί τον τροχό της ημερομηνίας και τον ωθεί προς τα εμπρός μέχρι την επόμενη ημερομηνία. Αυτό συμβαίνει μέσα σε λίγες ώρες.

Παρεμπιπτόντως, ισχύει σχεδόν ο ίδιος μηχανισμός για τον τροχό της ημέρας, αν το ρολόι σας συμβαίνει να έχει ένα. Φυσικά, αυτή δεν είναι μια εις βάθος εξήγηση για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αλλαγής ημερομηνίας.

Επίσης, κάθε ρολόι δεν έχει την ίδια κίνηση και ο τρόπος με τον οποίο η κίνηση συσσωρεύει ισχύ και κάνει τον τροχό ημερομηνίας να προχωρήσει μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός. Ο στόχος εδώ είναι να κατανοήσετε τη γενική μηχανική αυτού του συστήματος.

Γιατί η αλλαγή της ημερομηνίας μεταξύ 9:00 μ.μ. και 3:00 π.μ. είναι λάθος για τη λειτουργία του ρολογιού σας;

Ο λόγος για τον οποίο θα μπορούσατε να καταστρέψετε την κίνηση μεταβάλλοντας την ημερομηνία μεταξύ 9:00 μ.μ. και 3:00 π.μ. είναι απλή.

Θυμάστε τον μηχανισμό αλλαγής ημερομηνίας λίγο νωρίτερα; Όλα λειτουργούν με τη συσσώρευση ισχύος και ροπής που αρχίζει γύρω στις 9:00 μ.μ. Μερικά ρολόγια με έναν τυπικό μηχανισμό αλλαγής ημερομηνίας και ημέρας εξακολουθούν να λειτουργούν το σύστημα αλλαγής της ημερομηνίας μέχρι τις 3:00 π.μ. περίπου.

Έτσι, αν χρησιμοποιείτε το σύστημα ταχείας ρύθμισης ημερομηνιών κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, θα εφαρμόσετε μια δύναμη σε εκείνα τα εξαρτήματα που το ρολόι δεν πρέπει να χειριστεί. Στην πραγματικότητα, ένα άλλο σύστημα θα οδηγήσει τον τροχό ημερομηνίας προς τα εμπρός όταν το ορίσετε χειροκίνητα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να καταστρέψετε τον μηχανισμό που αλλάζει αυτόματα την ημερομηνία και την ημέρα του ρολογιού γύρω από τα μεσάνυχτα.

Μην το κάνετε.

Θα μπορούσατε να ρυθμίσετε την ημερομηνία σε λάθος στιγμή ίσως μία ή δύο φορές χωρίς να βλάψετε την κίνηση. Αλλά εάν το κάνετε αυτό επανειλημμένα, τελικά θα σπάσετε το μηχανισμό αλλαγής ημερομηνίας και θα πρέπει να στείλετε το ρολόι σας για επισκευή.

Επομένως, προτού ρυθμίσετε χειροκίνητα την ημερομηνία στο ρολόι σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο μηχανισμός αλλαγής ημερομηνίας είναι πλήρως αποσυνδεδεμένος. Πως; Ρυθμίζοντας την ημερομηνία την κατάλληλη στιγμή!

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να αλλάξετε την ημερομηνία στο αυτόματο ρολόι;

Ο καλύτερος χρόνος για να αλλάξετε την ημερομηνία σε ένα ρολόι είναι γύρω στις 5:00 π.μ ή 5:00 μ.μ, δεν έχει σημασία.

Γιατί:

  • Όταν το ρολόι σας δείχνει 5:00 π.μ., ο κανονικός μηχανισμός αλλαγής ημερομηνίας είναι τώρα πλήρως αποσυνδεδεμένος.

  • Όταν το ρολόι σας δείχνει 5:00 μ.μ., κανένας από τους μηχανισμούς αλλαγής ημερομηνίας δεν έχει αρχίσει να εμπλέκεται για να συσσωρεύσει δύναμη και ροπή.