Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που κάνουν ένα ρολόι αδιάβροχο. Το πιο σημαντικό είναι οι φλάντζες , που συνήθως είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ ή Teflon. Οι φλάντζες στεγανοποιούν το ρολόι, στο καπάκι, στο κρύσταλλο, στη κορώνα (κουρδιστήρι), στο λαιμό της κάσας καθώς και στα buttons εάν αφορά ρολόι χρονογράφο.

Ασφαλώς δεν είναι μόνο οι φλάντζες που στεγανοποιούν ένα ρολόι αλλά και η κατασκευή του. Το πάχος και το υλικό της κάσας (θήκης) είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για να καθοριστεί εάν ένα ρολόι μπορεί να φορεθεί με ασφάλεια κάτω από το νερό. Η κάσα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να αντέχει την πίεση χωρίς να υποχωρεί. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό της κάσας πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα ή τιτάνιο.

Σημαντική διαφορά επίσης έχει, εάν ένα ρολόι έχει καπάκι που βιδώνει στη κάσα ή αν το καπάκι είναι με βίδες ή κλείνει με πρέσα. Όπως και μία κορώνα που βιδώνει στη κάσα από μία άλλη που απλά εφάπτεται.

Ας δούμε παρακάτω πως γίνεται η στεγανοποίηση ενός ρολογιού Rolex Datejust και ο έλεγχος στεγανότητάς του.

Η διαδικασία:

Από το ρολόι έχει αφαιρεθεί ο μηχανισμός καθώς και όλα τα εξωτερικά μέρη, κρύσταλλο, κορώνα, λαιμός κάσας (θήκη), καπάκι και στεφάνη.

         

Τοποθετείται ο λαιμός πάνω στην κάσα καθώς και η φλάντζα του λαιμού.

         

Τοποθετείται η φλάντζα κρυστάλλου, τοποθετείται το κρύσταλλο και έπειτα με ειδική πρέσα , πρεσάρεται η στεφάνη

         

Τοποθετείται η φλάντζα για το καπάκι

Χωρίς τον μηχανισμό μέσα στην κάσα γίνεται ο πρώτος έλεγχος στεγανότητας στο μηχάνημα νερού

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία τοποθετείται ο μηχανισμός μέσα στην κάσα.

                   

Το ρολόι τοποθετείται στο μηχάνημα ελέγχου στεγανότητας πίεσης με αέρα και περνάει από 2 τεστ.

                   

                   

Εφόσον περάσει όλα τα τεστ στεγανότητας με επιτυχία, μόνο και μόνο τότε το παραδίδουμε στο κάτοχο του, μαζί με το πιστοποιητικό στεγανότητας.

 

Για την προστασία του ρολογιού σας, η WATCHECK σας προτείνει να ελέγχεται η αντοχή του στο νερό, μία φορά τον χρόνο πριν την καλοκαιρινή περίοδο.