Πόσο σημαντική είναι η συντήρηση του ρολογιού σας;

Τα μηχανικά ρολόγια είναι υπέροχα μικρά μηχανικά αντικείμενα. Ακόμα και ένα “απλό” ρολόι μόνο για το χρόνο, απαιτεί πάνω από εκατό εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γραναζιών, ελατηρίων γεφυρών κτλ. και φυσικά εξαιρετικές δεξιότητες συναρμολόγησης αυτών των εξαρτημάτων.

Αυτά τα μηχανικά μέρη φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και μερικά από αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν. Επίσης, τα λιπαντικά δεν διαρκούν για δεκαετίες και, όπως αυτά στο αυτοκίνητό, πρέπει να αλλάζονται.

Υπάρχει ωστόσο μια τεράστια διαφορά κατά τη σύγκριση με μια υπηρεσία αυτοκινήτου: Ο χρόνος. Η συντήρηση ρολογιών μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο καθώς το ρολόι θα αποσυναρμολογηθεί εντελώς! Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν ήταν το ίδιο με τα αυτοκίνητα.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η συντήρηση του ρολογιού μας;

Ένας κοινός κανόνας συνιστά πλήρες σέρβις ρολογιού κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Μετά από αυτήν την καθυστέρηση, τα κατεστραμμένα μέρη πιθανότατα θα προκαλέσουν ζημιά σε άλλα εξαρτήματα και τα λιπαντικά ενδέχεται να στεγνώσουν με αποτέλεσμα περαιτέρω ζημιές στο ρολόι και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος επισκευής.

Όλοι έχουμε ακούσαμε ιστορίες ρολογιών από μάρκες όπως Rolex ή Omega που εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και μετά από πολλά χρόνια χωρίς καμία συντήρηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν φθορές στα εξαρτήματα.

Μέτρηση της ακρίβειας του μηχανικού ρολογιού σας

Η ακρίβεια του ρολογιού σας είναι η πρώτη πτυχή που αξιολογεί τη λειτουργία του. Ανάλογα με το μοντέλο του ή την επωνυμία του, η ακρίβεια μπορεί να διαφέρει. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι οποιοδήποτε ρολόι τρέχει μεταξύ – 5 / + 5 δευτερόλεπτα ανά ημέρα είναι αρκετά ακριβές. Τα περισσότερα εμπορικά σήματα έχουν τη δική τους ανοχή και προδιαγραφές, αυτές οι ενδείξεις θα σας βοηθήσουν να παρακολουθήσετε το ρολόι σας.

Ανακαλύπτοντας αν το ρολόι σας είναι μαγνητισμένο

Σήμερα οι μαγνήτες βρίσκονται παντού. Μαγνητικά πεδία μπορούν να βρεθούν σε πράγματα τόσο απλά όπως ένα σύνολο ηχείων, τηλέφωνα, στεγνωτήρες μαλλιών, ψηφιακά ξυπνητήρια, τηλεοράσεις κ.α.

Εάν το ρολόι σας δεν έχει πέσει ή δεν έχει υποστεί κάποιο σοκ από χτύπημα, και ξαφνικά τρέχει πολύ γρήγορα ή πολύ αργά είναι ένα σημάδι μαγνητισμού. Όπως και τα περισσότερα μεταλλικά υλικά, ένα ρολόι μπορεί να μαγνητιστεί όταν έρθει σε επαφή με ορισμένα επίπεδα μαγνητικού πεδίου. Για πολλούς από εμάς η περιορισμένη επαφή που έχουμε με τέτοια μαγνητικά πεδία προκαλεί ελάχιστη ή μη σημαντική επίδραση στις λειτουργίες του ρολογιού μας. Ωστόσο, στη χειρότερη περίπτωση αν συναντήσετε ισχυρά μαγνητικά πεδία, μπορεί να προκαλέσουν απόλυτο χάος στην ικανότητα του ρολογιού να διατηρεί το χρόνο. Το μαγνητικό πεδίο που εισέρχεται στο ρολόι μπορεί να προκαλέσει την συγκόλληση της σπείρας του balancier,με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το σπείρωμακαι έτσι να επιταχύνεται το ρολόι.

Το ρολόι σας είναι ακόμα ανθεκτικό στο νερό;

Εάν το ρολόι σας δεν λειτουργεί σωστά, θα μπορούσε επίσης να προκαλείται από εισχώρηση νερού. Εάν οι φλάντζες δεν έχουν πια την δυνατότητα να στεγανοποιούν το ρολόι, το νερό μπορεί να διεισδύσει και να καταστρέψει εξαρτήματα, επηρεάζοντας την ακρίβεια. Η διείσδυση μπορεί να εντοπιστεί με υγρασία στο εσωτερικό του κρυστάλλου.

Υπάρχουν άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακρίβεια του ρολογιού μου;

Η πτώση του ρολογιού μπορεί να μην είναι ορατή στη θήκη (κάσα), ωστόσο μπορεί να έχει προκαλέσει ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα. Το ρολόι σας ενδέχεται να εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά για λίγο, αλλά θα πρέπει να προγραμματίσετε μία επίσκεψη στον ωρολογοποιό για να το ελέγξει.

Τώρα που έχουμε καλύψει πολλά συμπτώματα δυσλειτουργίας των ρολογιών, ας δούμε τι κάνουν πραγματικά οι ωρολογοποιοί κατά τη διάρκεια μιας υπηρεσίας.

Τι σημαίνει η συντήρηση ενός μηχανικού ρολογιού;

Μια υπηρεσία από έναν καλό ωρολογοποιό συνεπάγεται: αποσυναρμολόγηση, καθαρισμό, λίπανση και στίλβωση του ρολογιού.

Το σέρβις ρολογιών συνεπάγεται καταρχήν πλήρη αποσυναρμολόγηση. Στη συνέχεια, κάθε εξάρτημα τοποθετείται σε ειδικά υγρά καθαρισμού για τη διάλυση υπολειμμάτων ρύπων, σκόνης και λαδιού.

Τα κατεστραμμένα εξαρτήματα θα αντικατασταθούν από γνήσια ανταλλακτικά.

Τέλος, ο ωρολογοποιός θα συναρμολογήσει το ρολόι και θα το ρυθμίσει σε διάφορες θέσεις για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί καλά πριν το παραδώσει σε εσάς.

Πόσο διαρκεί το πλήρες service του ρολογιού;

Η καθυστέρηση εξαρτάται πολύ από τον τύπο του ρολογιού και τον όγκο της εργασίας που πρέπει να γίνει. Είναι ασφαλές να πούμε ότι το πλήρες σέρβις στην εταιρία μας δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 15 με 20 ημέρες.